top of page

Η πλήξη είναι πάντα αντεπαναστατική. Πάντα.

 

 

Guy Debord

Πρωτοβουλία δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο

Vita Activa.

Τα μαθήματα προσφέρονται αφιλοκερδώς

από φοιτητές, αποφοίτους και εκπαιδευτικούς.

Δανειστική βιβλιοθήκη

Ώρες λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης.

 

Δευτέρα 12:00-15:00

Τρίτη 19:30-22:30

Τετάρτη 16:30-20:30

Πέμπτη 17:00-20:00

Παρασκευή 15:00-19:00

 

Στη βιβλιοθήκη θα βρείτε ποικιλία βιβλίων λογοτεχνίας, ιστορίας, οικονομικών, φιλοσοφίας, πολιτικής κ.α. Σύντομα θα ανέβει αναλυτική λίστα.Κανόνες δανεισμού: ένα βιβλίο έως και δύο εβδομάδες. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο της Α' ΦΕΠΑ (Ούλωφ Πάλμε 2-4, Άνω Ιλίσια).

 

Παράλληλα, τις ίδιες ώρες, στον ίδιο χώρο λειτουργεί και φωτοτυπείο. 

Φροντιστηριακά
Μαθήματα

<<Tαξίδι; Δεν έχω ούτε για αστικό εισιτήριο>>

 

 <<Το θέλω το βιβλίο, αλλά μπορώ να αγοράσω μόνο την εισαγωγή του>>

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως για να σου παρέχονται υπηρεσίες και αγαθά, θα πρέπει να πληρώσεις, πως τίποτα δεν αποκτάται δίχως χρήματα, τίποτα δεν χαρίζεται. Οι μισθοί μειώνονται και το ποσοστό υφαρπαγής υπεραξίας από τον εργοδότη αυξάνεται. Η έλλειψη χρημάτων οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης αναγκών και στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.Κολυμπώντας λοιπόν στο βούρκο του καπιταλισμού βιώνουμε όλο και πιο έντονα την ανάγκη να αλλάξουμε ρεύμα. 
Υπάρχουν τρόποι να ζήσουμε οικονομικά, ριζοσπαστικά, όμορφα κι ωραία, χτυπώντας το σύστημα. Για αυτούς τους τρόπους ελάτε να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε προτάσεις την Τρίτη 12 Μαΐου και ώρα 19:00.
https://www.facebook.com/events/853076248100708/

 

Ενδεικτικό πρόγραμμα:

1η συνάντηση, 9/5: εισαγωγή στους Καταστασιακούς, γενεαλογία (Σουρεαλισμός, Νταντά, Λετριστές), προβολή 2ου επεισοδίου Black Mirror, κουβέντα.

2η συνάντηση, 16/5: ανάλυση κεφαλαίου "Ο ολοκληρωμένος διαχωρισμός", προβολή ταινίας μικρού μήκους "Κριτική του διαχωρισμού" του Ντεμπόρ.

3η συνάντηση, 23/5: ανάλυση κεφαλαίου "Το εμπόρευμα σαν θέαμα", κουβέντα για "φετιχισμό εμπορεύματος", "πραγμοποίηση", "αλλοτρίωση" σε Μαρξ, Λούκατς, Ντεμπόρ.

4η συνάντηση, 30/5: ανάλυση κεφαλαίου "Ενότητα και διαίρεση μέσα στη φαινομενικότητα", κουβέντα: "Εικόνα, όραση, σώμα: Μποντριγιάρ, Φουκώ, Ντεμπόρ".

5η συνάντηση, 6/6: ανάλυση κεφαλαίου "Το προλεταριάτο σαν υποκείμενο και σαν αναπαράσταση".

6η συνάντηση, 13/6: ανάλυση κεφαλαίων "Χρόνος και ιστορία", "Ο θεαματικός χρόνος", "Η χωροταξία".

7η συνάντηση, 14/6: κουβέντα "Η μεταβολή του χώρου και του χρόνου στην καταστασιακή πράξη: μεταστροφή, ψυχογεωγραφία, δημιουργία καταστάσεων".

8η συνάντηση, 20/6: ανάλυση κεφαλαίου "Η άρνηση και η κατανάλωση μέσα στην κουλτούρα", κουβέντα "Η κριτική της Σχολής της Φρανκφούρτης στη βιομηχανία της κουλτούρας".

9η συνάντηση, 27/6: ανάλυση κεφαλαίου "Η υλοποιημένη ιδεολογία", κουβέντα "Το τέλος της ιδεολογίας; Ριζοσπαστικές προοπτικές στην αυγή του 21ου αιώνα".

10η συνάντηση, 28/6: κουβέντα "Το θέαμα 20 και 40 χρόνια μετά - Σχόλια στην κοινωνία του θεάματος και νέα κριτική θεωρία", προβολή ταινίας "In girum Imus Nocte Et Consumimurm Igni" του Ντεμπόρ.

Οι συναντήσεις θα 'ναι περίπου τρίωρες. Καλό είναι να ξεκινάμε όσο πιο νωρίς γίνεται, για να τελειώνουμε κατά τις 9+. Η φάση θα 'ναι πως, από τη 1η συνάντηση και μετά, θα διαβάζουμε το/α εκάστοτε κεφάλαιο/α που έχουμε για την επόμενη φορά από σπίτι και ό,τι προλαβαίνουμε από τη βιβλιογραφία που θα στέλνουμε μέσω mail. Η κοινωνία του θεάματος, όπως και αρκετή βιβλιογραφία πάνω σε καταστασιακούς, υπάρχουν σε pdf τα οποία θα στείλουμε με mail. Η συζήτηση θα 'ναι ελεύθερη και καθένας μπορεί να αναλαμβάνει να παρουσιάζει το εκάστοτε μέρος του βιβλίου που θα έχουμε ή να βρίσκει πληροφορίες για την κουβέντα.

Εργαστήρι βιβλιοθήκης Vita Activa - ισόγειο Α' ΦΕΠΑ, Ούλωφ Πάλμε 2, Ζωγράφου.

Χιλιάδες βιβλία εκδίδονται κάθε χρόνο, χιλιάδες επιστημονικές και λιγότερο επιστημονικές έρευνες, νέοι όροι, καινοτομία, εκατομμύρια ευρώ, δολάρια, γιεν στην έρευνα. Ζούμε σε μια εποχή που η γνώση έχει ταυτιστεί με την επιστημονική μέθοδο και η επιστημονική μέθοδος με την Αλήθεια, σε μια εποχή που το πανεπιστήμιο, ο στρατός και οι εταιρείες δουλεύουν σε πλήρη αρμονία παράγοντας αυτή τη γνώση. Νέα gadgets και apps, νέα φάρμακα, νέα όπλα, κρέας εργαστηρίου. Είναι η γνώση αυτή, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται στο πανεπιστήμιο, η μοναδική; Είναι η γνώση ουδέτερη, είναι η δημιουργία νέας γνώσης ένα ακόμη βήμα σε αυτή την αέναη πορεία προς την πρόοδο; Η απάντησή μας είναι αρχικά όχι. Η γνώση αυτή είναι εκείνη που χρησιμεύει στην αναπαραγωγή και την επέκταση της καπιταλιστικής σχέσης. Το ερώτημα είναι πώς εμείς, οι από τα κάτω, ο κόσμος των κινημάτων και της αυτοοργάνωσης ασκούμε κριτική σε αυτή τη γνώση και πώς ακόμα αναπτύσσουμε τη «δικιά μας» γνώση, τη γνώση που θα είναι χρήσιμη για τους δικούς μας σκοπούς. Με την γνώση και την φαντασία δυναμώνουμε την κριτική μας δύναμη, αναγκαίο όπλο στον ταξικό, απελευθερωτικό αγώνα. Δημιουργούμε μια μη-δανειστική βιβλιοθήκη στις εστίες του πανεπιστημίου Αθηνών θέλοντας με αυτή την πρακτική να θέσουμε ένα ερώτημα γύρω από την έννοια του διαβάσματος ως μιας διαδικασίας μοναχικής κατά οποία κάποια έρχεται, παίρνει το βιβλίο και πάει να το διαβάσει μόνη της στο γραφείο της στο σπίτι. Θέλουμε να προωθήσουμε μια έννοια συλλογικής ανάγνωσης ενάντια στην αποξένωση και την μοναξιά. Ενάντια στις ιεραρχίες δασκάλων και μαθητών, ειδικών και άσχετων, οριζόντια κι ωραία! 

A' Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, Ισόγειο Ούλωφ Πάλμε 2 Τρόποι πρόσβασης: λεωφορεία 220, 221 (περνούν από στάση μετρό "Ευαγγελισμός"), 140

 

Στο γνωστό μέρος, Φοιτητικές Εστίες, Ούλωφ Πάλμε 2-4, Άνω Ιλίσια.

Η Vita Activa είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα που ξεκίνησε πέρυσι τέτοια περίοδο. Οι βάσεις της είναι ο αντιεμπορευματισμός, η συνδιαμόρφωση και ο αντιφασισμός. Βλέποντας το μη-αξιοποιήσιμο πολλών χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών κι αναγνωρίζοντας τις κοινωνικές ανάγκες γύρω μας, προβήκαμε σε κατάληψη χώρων στις εστίες του ΕΚΠΑ με στόχο την παραγωγική αξιοποίηση τους. Σ' ένα χρόνο καταφέραμε με λίγους πόρους και πολύ κόπο να τρέξουμε αρκετά πράματα: εργαστήρια, φροντιστηριακά μαθήματα, κύκλους αυτομόρφωσης, βιβλιοθήκη, κοινωνικό φαρμακείο κ.α. Καθώς ζούμε σ' εποχή έξαρσης της καπιταλιστικής αθλιότητας όπου τίποτα δε χαρίζεται, υπάρχουν ανάγκες και πολλά έξοδα για όσα κάνουμε. Γι' αυτό σας καλούμε την Παρασκευή στις 21, αντί να πιείτε το ποτό σας πουθενά αλλού στη γειτονιά, να περάσετε να πιείτε μια μπύρα κι εδώ, να περάσουμε καλά και να γνωριστούμε μ' όσους δε γνωριζόμαστε.

Τα έσοδα του πάρτυ θα πάνε σχεδόν αποκλειστικά για την ενίσχυση των φροντιστηριακών μαθημάτων. Τα φροντιστηριακά ξεκίνησαν πέρυσι με πρωτοβουλία της vita activa σε τρεις κατειλημμένες αίθουσες τις οποίες διαμορφώσαμε καταλλήλως. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από σαράντα τμήματα Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, Πανεπιστημίου και ξένων γλωσσών. Προσφέρονται δωρεάν, όχι γιατί απαντάμε σε κάποια ανάγκη της "κρίσης", αλλά γιατί απαντάμε στις ανάγκες για αλληλεγγύη, αυτοδιαχείρηση και αντιιεραρχία στην καθημερινή μας ζωή. Περισσότερα εδώ: http://vita-activa.wix.com/vita-activa/#!untitled/c488

Τα λέμε από κοντά!


https://www.facebook.com/events/1726741787551881/?pnref=story

Είμαστε όλοι δίγλωσσοι. Τη δεύτερη μας γλώσσα δεν τη μιλάμε, αλλά την διαβάζουμε όλη μέρα: είναι η οπτική γλώσσα. Ζούμε στον κόσμο της και η εικόνα μας επηρεάζει σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς να το καταλαβαίνει ο καθένας μας χειραγωγείται από εικόνες. Κι όμως, η οπτική αντίληψη είναι κάτι το καλλιεργήσιμο. Ο οπτικός γραμματισμός (visual literacy), ένας καινούργιος διεπιστημονικός τομέας, προτείνει ότι οι εικόνες μπορούν να διαβαστούν όπως τα κείμενα. 

Το εργαστήρι "Μαθαίνω να βλέπω" εξετάζει από κοινού τη ζωντανή εικόνα και την τεχνητή εικόνα και προτείνει ένα σύστημα για την οπτική πληροφορία. Συμμετέχουμε εμπειρικά, κι όχι επιστημονικά, μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια. Θα ξαναδούμε σαν να βλέπουμε για πρώτη φορά, αλλά και συγχρόνως με τα μάτια ενός επαγγελματία της εικόνας. 

Ο Μιχάλης Καλλιμόπουλος είναι εικαστικός καλλιτέχνης και δάσκαλος. Σχεδίασε αυτό το εργαστήρι συνδυάζοντας την εμπειρία και από τις δυο του ιδιότητες. Το παρουσιάζει για δεύτερη φορά στη Vita Activa, σε ερευνητικό πλαίσιο.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους. Προηγούμενη γνώση δεν απαιτείται. Συμμετέχοντες με μικρή παρατηρητικότητα ή με λίγη φαντασία θα το βρουν ιδιαίτερα χρήσιμο. Συνίσταται σε ανθρώπους που ασχολούνται με τις πολιτικές επιστήμες, την εκπαίδευση, ιστορία και κριτική της τέχνης, την ψυχολογία, τα ΜΜΕ και τον κινηματογράφο, τις εφαρμοσμένες τέχνες, την αρχιτεκτονική, τη φιλοσοφία και βέβαια σε ανθρώπους όλων των εικαστικών τεχνών.

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού ατόμων που το εργαστήριο προϋποθέτει για να λειτουργήσει, για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε στο: 6978266769.

Το Spray Paint Art είναι μια τέχνη ζωγραφικής που χρησιμοποιεί Spray Cans και χαρτιά/καμβάδες. Είναι μικρής κλίμακας σε αντίθεση με τα graffiti και υπάρχει πολύ περισσότερη έμφαση στη λεπτομέρεια.

Το εργαστήρι προσφέρεται δωρεάν και τα μόνα έξοδα είναι για τα σπρέυ και τα υλικά.

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού θέσεων, για συμμετοχή καλέστε στο 6943637569 ή επικοινωνήστε με τον Datseris George.

Please reload

Λειτουργία 

κοινωνικού φαρμακείου

Ο απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι ο παρακάτω:

αν κάποιος έχει φάρμακα τα οποία δεν τα χρειάζεται ή του περισσεύουν τότε μπορεί είτε να έρθει και να τα προσφέρει εκεί, είτε μπορεί να τα αφήσει στους θυρωρούς της εστίας.

Όσα φάρμακα μαζεύονται θα δίνονται δωρεάν σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη, μέσω κοινωνικών ιατρείων.

 

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα: 12:00-15:00

Τρίτη: 19:30-22:30

Τετάρτη: 16:30-20:30

Πέμπτη: 17:00-20:00

Παρασκευή 15:00-19:00

 

 

Το Κοινωνικό φαρμακείο στεγάζεται στο ισόγειο της Α' ΦΕΠΑ (Ούλωφ Πάλμε 2-4,         Άνω Ιλίσια)

 

  • Ανοιχτή συνέλευση Vita Activa κάθε Κυριακή στις 19:00 (Α' ΦΕΠΑ, βιβλιοθήκη 2ου).

 

  • Για τα φροντιστηριακά, όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει ως δάσκαλος ή ως μαθητής σε κάποια ειδικότητα, ας επικοινωνήσει μέσω μηνύματος. Προϋποθέσεις η καλή διάθεση,  ο χρόνος για συνδιαμόρφωση και η συμφωνία στις βάσεις του εγχειρήματος.

bottom of page